onsdag 23 januari 2013

Mönster på virkad krona

croched crown

 Det var svårt att få till en bra bild, en som visar hur fin den blir i verkligheten. Tur då att det finns bättre bilder längre ner!

croched crown

Så här gör man en liten krona som man kan sätta på ett bakverk, en amigurumi eller kanske ett halsband eller  örhängen.
Jag brukar ta en förhållandevis liten virknål så det inte blir så "håligt"

Varv 1: 12 lm, slut till en ring med 1 sm
varv 2: 4 lm *1 st, 1 lm, hoppa över 1 m* upprepa *till* varvet ut, slut med 1 sm.
varv 3: *4 lm, 1 fm i den 3:e lm, 2 lm, hoppa över 1 m och gör 1 fm i nästa st* upprepa varvet ut.
Fäst garnet. Jag brukar fästa genom att sy ett varv runt över och under stolparna så det blir lite "stadigare"

Nu har man en mjuk liten krona som inte alls duger till något och inte ser ut som på bilderna. Då plockar man fram sin stärkelse, blandar en klick med lite vatten och doppar kronan i. sedan brukar jag trä på den på lillfingret (eller en lagom tjock penna) fixa å dra till den så den får rätt form med en stoppnål samtidigt som jag torkar den med hårtorken.
När den blivit så pass torr att den kan hålla formen får den stå själv och fortsätta att blåsas torr (om man inte vill ha sin krona på stuberten kan den stå och lufttorka själv, men det vill man ju inte sitta å vänta på!)
Sen är det bara att sy fast den där man vill ha den! Om man vill kan man piffa den med pärlor. Om man inte har stärkelse kan man stärka med florsocker också.
Det ända tråkiga med stärkelsen är väl att om man har att glansigt fint garn så blir garnet lite matt av stärkelsen, men man kan ju inte få allt...

 Stärkelsen köpte jag i mataffären.

croched pastry

Här har kronan pyntats med några pärlor efter att den är stärkt och klar och kronan i sin tur har fått göra en prinsessbakelse lite prinsessigare :)

croched pastry

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar