fredag 28 februari 2014

Broderad virkad kudde

crochet pillowcase free patern lace edgings cross stitch

När jag kollade runt på Pinterest hittade jag detta smarta virkmönster från Red Heart. Man virkar ett hålmönster som blir som en Aidaväv som man sedan kan korsstygnsbrodera på. Jag har nyss sytt en dyna och ett par kuddar till min kökssoffa (som iofs inte står i köket, men nästan) och där passar min nya roskudde perfekt.
Hålmönstret i länken är på engelska så jag har knåpat ihop en liten översättning.

Man börjar att lägga upp lm, antalet ska vara delbart på tre, mellan varje hål är det tre m + 2 lm, en i början och en i slutet (+ en vändmaska)
V1: 1 fm i varje m varvet ut.
V2: 3 lm (=1st)  *hoppa över 1 m, gör 2 st, gör sedan 1 st i maskan du hoppade över (den korsar alltså de två stolparna)* upprepa det varvet ut och gör till sist 1 st i sista m.
V3: detta blir baksidan. 1 fm i varje m i den bortre maskbågen.
Sedan upprepar man varv 2 och 3 tills man är nöjd med storleken, avsluta med ett varv som varv 3.

crochet pillowcase free patern lace edgings cross stitch

Mönstret till korstygnsrosen hittade jag på en blogg som heter Korsstygnsarkivet, där finns det hur mycket gratis korsstygnsmönster som helst. Jag ändrade mönstret lite för att det skulle bli lite mer kompakt och lade till ett par blad. Provrita på ett rutat papper med färgpennor så ser man hur det blir.
Vill du göra en likadan som jag kan du ju helt enkelt rita av min på ett rutat papper.

Ett annat tips är att först hitta korsstygnsmönstret innan du virkar så att du kan räkna ut hur stort hålmönster du måste virka. Jag har virkat hålmönstret i ett garn av Tildatjocklek och virknål 2,5, då blir en ruta ca 1,5*1,5 cm. Broderade gjorde jag med 4 trådar Tildagarn.

crochet pillowcase free patern lace edgings cross stitch

Kuddar är ju flockdjur så som sällskap till roskudden har jag sytt två kuddfodral och för att de riktigt skulle trivas ihop fick de varsin virkad spetskant. Hur man gör en sådan finns det beskrivning på hos Bautawich.

crochet pillowcase free patern lace edgings cross stitch

De ser ju faktiskt ut att trivas riktigt bra tillsammans!


1 kommentar: