tisdag 4 juni 2013

Virkad solhatt

crochet sunhat baby reverse crochet
Breda brätten som skuggar ordentligt

crochet sunhat baby reverse crochet
 Hatten med prästkrage
crochet sunhat baby reverse crochet

crochet sunhat baby reverse crochet
 Kanten virkad i "kräftgång"

Inget skyddar ju ett litet (och stort) huvud mot solen lika bra som en solhatt med lite bredare brätten, så jag gjorde en i ett svalt bomullsgarn. En väldigt enkel variant, går att göra i alla storlekar, så här gjorde jag:

Varv 1: 5 fm i en magisk ring
Varv 2: 2 i 1 varvet ut (10)
Varv 3: 1 fm, 2 i 1 varvet ut (15)
Varv 4: 2 fm, 2 i 1 varvet ut (20)
Sedan fortsätter man att öka på samma sätt, 5 gånger/varv, tills omkretsen är lika stor som huvudet som ska ha hatten (gör den en aningen mindre eftersom det iblan tenderar att växa lite i efterhand, man får prova sig fram).
När man har ökat färdigt fortsätter man att virka på utan att öka tills hatten är så hög som man vill ha den.

Då är det dags för brättet:
På brättet gör 6 ökningar/varv jämnt utspridda över hela varvet, jag har gjort ökningarna på olika ställen på varje varv för att brättet ska bli runt och inte sexkantigt.
Första varvet på brättet görs i maskbågen närmast dig från rätsidan sett. När man är nöjd med bredden på brättet kan man om man vill avsluta med ett varv i så kallad kräftgång, eller reversed single crochet, helt enkelt fm med virkade baklänges, från vänster till höger. Här finns en youtube film som visar hur man gör.

Det går ju att variera hatten på alla möjliga sätt med hålvarv och spetsar och dekorationer. Plock fram den lilla modisten (hattmakaren)  inom dig :)


2 kommentarer:

  1. Den är så otroligt söt! :-)

    SvaraRadera
  2. Så söt. Den kommer jag att göra inför sommaren 2016. Tack för mönstret. ;)

    SvaraRadera